Databeskyttelsesprisen 2017 går til EU-Domstolen

european_court_of_justice

Databeskyttelsesprisen 2017 går til EU-Domstolen

Da EU-Domstolen 22. december dømte massiv persondataindsamling ulovlig, satte de samtidig en tyk streg under, at EU ser beskyttelse af persondata som menneskeret. Dommen har tiltrukket sig stor opmærksomhed, og EU-Domstolen æres nu med Databeskyttelsesprisen 2017.

Dommen fastslår, at EU-landene ikke må masseindsamle informationer om f.eks. borgernes telefonsamtaler, datatrafik og lokationsdata. Noget der ellers er lovkrav om at bl.a. teleselskaberne skal gøre i Danmark i dag.

”Afgørelsen trækker en tydelig streg i sandet i forhold til masseovervågning og er til gavn for det enkelte menneskes databeskyttelse. I en digital tidsalder er det afgørende, at vi værner om vores personlige data. Derfor er det et vigtigt signal, når EU-Domstolen går ud og slår fast, at myndigheder ikke bare frit kan masseindsamle personlige informationer om alle borgere,” siger Ian Erdmann, juryformand for Databeskyttelsesprisen.

Af principielle årsager modtager EU-Domstolen ikke priser eller udmærkelser for deres arbejde, og kan derfor ikke fysisk tage imod prisen.

ahfoto      erhvervsstyrelsen       rfds_logo_final_rgb

Til stede var priskonkurrencens øvrige finaledeltagere:

  • En delt 2. plads gik til partnerne bag Sikkerhedstjekket.dk, Rasmus Theede, Rådet for Digital Sikkerhed & Niels May Vibholt; Erhvervsstyrelsen.
    ”Sikkerhedstjekket.dk er et tiltrængt konkret værktøj, hvor virksomheder online kan få et overblik over svaghederne i deres it-sikkerhed samt vejledning til, hvad de skal gøre. Sikkerhedstjekket er udviklet i bredt samarbejde mellem Rådet for Digital Sikkerhed og Erhvervsstyrelsen.”
  • Samt delt 2. plads til Anette Høyrup, Seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.
    ”Anette Høyrup er en inspirerende forkæmper i Danmark for persondataforordningen. Hun er en vagthund for forbrugernes ret til privatliv, og formår at kommunikere nuanceret om et svært emne – også på sociale medier.”

Om Databeskyttelsesdagens Pris

Databeskyttelsesprisen blev uddelt for 3. år i træk. Prisen uddeles efter følgende kriterier:

  • En person eller organisation som på fremragende og engagerende vis har sat databeskyttelse eller et databeskyttelses-relateret emne til offentlig debat, påvirket debatten eller den politiske og administrative beslutningsproces
  • En virksomhed, privat eller offentlig, som på forbilledlig vis har gennemført en gennemgribende organisatorisk databeskyttelse eller bedste fremgangsmåde i forhold til ansatte eller kunder
  • En virksomhed eller organisation som har præsenteret en innovativ databeskyttelsesløsning, f.eks. et konkret teknologisk produkt eller et idékoncept
  • En forsker eller en forskningsinstitution som har præsenteret en banebrydende nytænkning om databeskyttelse

Prisjuryen er uvildig og består af videnspersoner fra forskellige brancher. Tidligere års prisvindere: var De praktiserende Lægers Organisation, PLO (2016); Anders Kjærulff, Radio24/7 for programmet aflyttet (2015).

Øvrige kontaktoplysninger
EU-domstolen
– Modtager af principielle årsager ikke priser eller giver kommentarer hertil.

Sikkerhedstjekket.dk – Niels May Vibholt, afdelingschef, Erhvervsstyrelsen; tlf. 35291210 og Rasmus Theede, Formand Rådet for Digital Sikkerhed, og direktør for Cybersikkerhed i CSC, mobil 29237000, rasmus.theede@csc.com

Anette Høyrup, Forbrugerrådet Tænk – Anette Høyrup, seniorjurist, 2715 7432, ah@fbr.dk

Prisjuryen – Ian Erdmann, formand for prisjuryen og senior it-sikkerhedsspecialist, Dong, 24264275

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: